Biszkopt:
-2 1/4 szklanki mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
-pół kostki masła
-szklanka mleka
-2 jajka
Suche składniki połączyć, dodać masło (porcjami) i zmiksować. Wbić dwa jajka i zmiksować. Na koniec powoli dodawać mleko i zmiksować aż do połączenia składników. Piec w 180 stopniach przed 30-40 minut. (Składniki na tortownice o średnicy 18 cm). Po upieczeniu poczekać aż biszkopt całkowicie ostygnie i wyciągnąć formy. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Ja upiekłam dwa biszkopty i złączyłam 3 blaty ze sobą :)
Masa:
-250 ml schłodzonej śmietanki 36%
-250 g mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka żelatyny
-2 kiwi
-1 opakowanie truskawek
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody i zostawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i 2 łyżki cukru pudru i miksujemy. Wcześniej podgrzewamy żelatynę aby rozpuściła się w wodzie, schładzamy i dodajemy do naszej masy.
Truskawki i kiwi kroimy na małe plasterki i układamy na masie.
Krem Maślany:
-kostka masła
-3 szklanki cukru pudru
-4 łyżki stołowe mleka - lub mniej
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko i miksujemy. Jeśli masa będzie zbyt zbita, należy dodać więcej mleka.
Z masy cukrowej zrobiłam dzień wcześniej kokardę, buciki i kosteczki. Jeśli nie wiecie jak to zrobić poszukajcie na YT :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz