środa, 4 maja 2016

#18 - Milky Way

Haalo :) W poniedziałek moja przyjaciółka miała 18 urodziny i z tej okazji przygotowałam małą niespodziankę w postaci tortu :) Tort był stylizowany na wzór prezentu. Użyłam przepisu na nowy biszkopt i pyszną masę ! :3

Biszkopt:
- 3/4 kostki masła
-1 i 1/2 szklanki cukru
-3 jajka
-3/4 szklanki mleka
-2 szklanki mąki
-1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia łączymy. Masło i cukier ucieramy na gładką masę. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy na zmianę suche składniki i mleko. Zaczynamy od suchych a następnie dodajemy trochę mleka. Suche składniki dodajemy w czterech porcjach a mleko w trzech :) Gdy wszystko ładnie się połączy wylewamy ciasto do tortownicy ( użyłam torownicy 18 cm) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min. Po wyciągnięciu biszkoptu odstawiamy go na kilka godzin aby całkowicie ostygł. Wyciągamy go delikatnie z formy i przecinamy na 3 blaty.

Masa Milky Way:
-10 małych batoników Milky way
-500 g mascarpone
-250 ml kremówki 30%

Do rondelka wlewamy kremówkę i podgrzewamy. Batoniki kroimy na małe kawałki i wrzucamy d kremówki. Podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników ( można sobie pomóc używając ubijaczki do białek, wtedy wszystko ładnie się rozpuści bez żadnych grudek ). Masę chłodzimy najlepiej przez całą noc. Następnego dnia dodajemy mascarpone i ubijamy na gładką masę :) Masą przekładamy blaty tortu.

Krem Maślany:
- Kostka masła
- 3 szklanki cukru pudru
-4 łyżki mleka (w zależności od konsystencji masy)

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko i miksujemy. Masa nie może być zbyt płynna ale tez nie może być zbita. Powinna się łatwo rozprowadzać na torcie. 
Tort obkładamy pierwszą warstwą kremu maślanego i schładzamy. Następnie nakładamy drugą warstwę i wygładzamy (polecam użyć szpachelki).
Tort obkładamy różową masą cukrową. Z białej masy wycinamy cztery równe paski, kropki i kokardę. Aby przykleić elementy do tortu trzeba posmarować je odrobiną wody.


Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz