Składniki:
Biszkopt;
-1 3/4 szklanki mąki
-3/4 szklanki kakao
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka cukru
-szklanka maślanki
-2 jajka
-1/2 szklanki oleju
- szklanka gorącej czekolady
Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiewamy i łączymy z cukrem. Jajka ubijamy, dodajemy maślankę, olej i miksujemy. Składniki suche łączymy z mokrymi. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Biszkopt odstawiamy na kilka godzin. Przekrawamy na dwa blaty.
Krem czekoladowy ;
-450 ml śmietanki kremówki 36%
-150 g mlecznej czekolady
-2 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem podgrzewamy aż do wrzenia. Wrzucamy połamaną czekoladę i czekamy chwilkę. Gdy czekolada się rozpuści, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na całą noc. Następnego dnia miksujemy masę, aż do powstania gęstego musu.
Ganache:
-200 ml śmietanki kremówki 36%
-400 g gorzkiej czekolady
Kremówkę podgrzewamy aż do wrzenia. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy aż do roztopienia czekolady i połączenia z kremówką. Odstawiamy na całą noc. Po stężeniu smarujemy boki tortu.
Polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady
-1/3 szklanki mleka.
Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Dodajemy mleko i mieszamy.Gdy trochę się ochłodzi polewamy nią tort.
Ponadto ;
- 2 Kinder Bueno
-1 Twix
-3 Kinder niespodzianki
- 4 Duplo
-1 opakowanie kinderek.
Słodycze wbijamy na górę tortu. Dekorujemy według uznania ! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz