Niestety nie posiadam zdjęć z procesu przygotowawczego gdyż nie miałam czasu ich zrobić ;<
Składniki:
Biszkopt;
Biszkopt zrobiłam z tego samego przepisu co zawsze ponieważ jestem z niego mega zadowolona! 1 duży biszkopt który przekrawamy na 2 części i jeden mniejszy. klik
Masa:
-500 g Nutelli
-500 g serka mascarpone
Mascarpone miksujemy z nutellą i gotowe! nakładamy grube warstwy na pierwszy i drugi blat biszkoptu
Ganache:
400 g gorzkiej czekolady (60-70% kakao)
-200 ml śmietanki kremówki 36%
Śmietankę podgrzewamy aż do wrzenia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i zalewamy ją śmietanką. Odstawimy na minutę i mieszamy aby połączyć składniki. Jeśli ganache robimy dzień wcześniej zapewne będzie bardzo twarde. Wtedy można podgrzać je w mikrofali przez 10-15 sekund. ganache nakładamy równomiernie na cały tort. Trzeba t zrobić bardzo starannie aby nie był krzywy, oraz żeby nie było widać żadnych grudek gdy będziemy nakładać masę cukrową
Ponadto:
-250 g szarej/grafitowej masy cukrowej
- 1 kg czarnej masy cukrowej
-250 g czerwonej masy cukrowej
Aby łatwiej było mi wyciąć w masie literki, wydrukowałam sobie logo i napis audi, wycięłam i odrysowywałam na masie. Do pokrycia tortu użyłam czarnej masy. Największy problem pojawił się gdy chciałam zrobić imitację opony/bieżnik. Wycięłam małe romby, a aby wytłoczyć na nim wzorek użyłam wieszaka xD Bardzo przydatna sprawa polecam! Można również użyć małego plastikowego samochodu lub koparki.
Na koniec cały tort posmarowałam aromatem waniliowym, aby ładnie się świecił. Mam nadzieję że tort się Wam spodoba! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz