poniedziałek, 21 marca 2016

Audi cake.

Dziś przychodzę do was z drugim tortem w stylu angielskim! :) Strasznie wkręciłam  się w ten sposób dekoracji tortów. Nie mam super doświadczenia w tym temacie, a cała moja wiedza pochodzi z filmików na YouTubie. To był chyba tort z którym się najbardziej męczyłam i gdyby nie pomoc mojego chłopaka poświęciłabym na niego pewnie godzinę lub dwie więcej. 
Niestety nie posiadam zdjęć z procesu przygotowawczego gdyż nie miałam czasu ich zrobić ;<



Składniki:
Biszkopt;
Biszkopt zrobiłam z tego samego przepisu co zawsze ponieważ jestem z niego mega zadowolona! 1 duży biszkopt który przekrawamy na 2 części i jeden mniejszy.  klik

Masa:
-500 g Nutelli
-500 g serka mascarpone
Mascarpone miksujemy z nutellą i gotowe! nakładamy grube warstwy na pierwszy i drugi blat biszkoptu  

Ganache:
400 g gorzkiej czekolady (60-70% kakao)
-200 ml śmietanki kremówki 36%

Śmietankę podgrzewamy aż do wrzenia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i zalewamy ją śmietanką. Odstawimy na minutę i mieszamy aby połączyć składniki. Jeśli ganache robimy dzień wcześniej zapewne będzie bardzo twarde. Wtedy można podgrzać je w mikrofali przez 10-15 sekund. ganache nakładamy równomiernie na cały tort. Trzeba t zrobić bardzo starannie aby nie był krzywy, oraz żeby nie było widać żadnych grudek gdy będziemy nakładać masę cukrową

Ponadto:
-250 g szarej/grafitowej masy cukrowej
- 1 kg czarnej masy cukrowej 
-250 g czerwonej masy cukrowej

Aby łatwiej było mi wyciąć w masie literki, wydrukowałam sobie logo i napis audi, wycięłam i odrysowywałam na masie. Do pokrycia tortu użyłam czarnej masy. Największy problem pojawił się gdy chciałam zrobić imitację opony/bieżnik. Wycięłam małe romby, a aby wytłoczyć na nim wzorek użyłam wieszaka xD Bardzo przydatna sprawa polecam! Można również użyć małego plastikowego samochodu lub koparki. 

Na koniec cały tort posmarowałam aromatem waniliowym, aby ładnie się świecił. Mam nadzieję że tort się Wam spodoba! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz